Comença un rodatge under low cost i amb personatges reals a Sant Bartomeu del Grau

Al novembre, la comarca catalana d’Osona serà testimoni de la gravació d’una pel·lícula que es pot considerar un “experiment sociològic”; i és que Family Tour no és una producció qualsevol. Ho demostren tant el baixíssim pressupost amb què compta, la participació femenina, els personatges reals i el fitxatge de l’actriu Núria Gago. L'Escola de Cinema de Catalunya és la principal font de finançament i el nexe que uneix gran part de l’equip de Family Tour: són alumnes acabats de titular que busquen una oportunitat en el món del cinema. La missió: convertir en pel·lícula un guió de Liliana Torres guardonat al festival de cinema de Canadà. Fins aquí, tot convencional. Però no és el què, sinó el com el que fa que aquest rodatge sigui tan especial, començant pel pressupost: encara més baix que el que es considera “low cost”.

De la mateixa manera que és estrany fer una pel·lícula amb tan pocs recursos econòmics, també ho és la composició del grup de persones que duran a terme aquest projecte; ja que els equips de producció i el repartiment estan formats quasi íntegrament per dones, cosa bastant inusual en produccions cinematogràfiques. A més, la majoria dels personatges són reals; és a dir, s’interpreten a ells mateixos. Aquestes característiques que acabem de destacar tenen a veure amb l’argument, ja que Family Tour, opera prima de Liliana Torres, és una pel·lícula amb traces autobiogràfiques que es desenvolupen en el si de la seva família. Els pares, tiets, cosins, etc. de la directora i escriptora del guió “actuen” a la pel·lícula.Paradoxalment, no passa el mateix amb la protagonista principal, que no serà la pròpia Torres, sinó Núria Gago. L’actriu barcelonina ha participat en sèries com ara “El cor de la ciutat”, “Mis adorables vecinos” o “MIR”, i en pel·lícules com “Noviembre” (Achero Mañas), “Héctor” (Gracia Querejeta), “Primos” (Daniel Sanchez-Arévalo) o “No tengas miedo” (Montxo Armendariz) i ha estat nominada als premis Goya a la millor actriu revelació.

 

La filmació es durá a terme des del 31 d'octubre fins al 30 de novembre en diferents localitzacions de la comarca d'Osona (Barcelona): Sant Bartomeu del Grau, Manlleu, Esquirol i Vic que seran el teló de fons del llargmetratge. Precisament, el projecte compte amb la col·laboració dels ajuntaments de Sant Bartomeu del Grau i Vic, la Universitat de Vic i l'Escola d'Art de Vic.

 

Tour familiar

El punt de partida de l’argument de Family Tour és el retorn de Liliana Torres (natural de Sant Bartomeu del Grau) a casa dels seus pares per a passar-hi unes vacances. Tot i que amb la seva família no tenen una mala relació, els conflictes no resolts i una tendència natural al bloqueig emocional fan que Lili experimenti la proximitat dels que s’estima com un conflicte constant entre la voluntat de donar i no aconseguir-ho i entre l’exigència d’amor i l' impediment per a donar-lo. Family Tour és una comèdia íntima plena de moments de tendresa i de frustració, un viatge catàrtic cap al passat.

Crowfundig

Els responsables del projecte estan pal·liant la falta d'ingressos amb solucions imaginatives. Una d'elles serà a través d'una campanya de finançament o "crowfunding" a través d'Internet. Al novembre els internautes podran fer les seves donacions per finançar la postproducció de so. Com agraïment, les persones que hagin fet les seves aportacions, els seus noms apareixeran en els títols de crèdit de la pel·lícula, seran invitats al set de rodatge, a la  preestrena i també podran actuar com a figurants en el llargmetratge.